Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
kaleidoskop kulture

Објављено:

27/08/2021
Почиње Калеидоскоп културе – Нови Сад померио границе културе заједништва
27/08/2021

Четврти Калеидоскоп културе почиње 2. септембра у Новом Саду свечаним отварањем у Креативном дистрикту, што ће бити увертира у пет недеља, током којих ће се, кроз пет уметности – архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, програми реализовати широм Новог Сада све до 8. октобра.

До 5. септембра, на свечаном отварању, представиће се једна од најпрестижнијих институција у сфери нових ликовних медија и савремених уметничких пракси – Арс Електроника, CGA конференција, Интернационални фестивал алтернативног и новог театра – ИНФАНТ, Мадленианум, Филмски фестивал Обнова, Академија уметности Нови Сад, уметници из Аустрије, Хрватске, Словеније, Шведске, Француске, али и бројни други.

Предстојећих пет недеља програми ће бити реализовани на кључним инфраструктурним пројектима Европске престонице културе, али и култним местима – Креативни дистрикт, мрежа културних станица, Нова места – мале, урбане целине, Подграђе, Корзо, СПЕНС и Трг Галерија које сада упознајемо кроз културу.

Јединствене програме обележиће велика имена попут виртуоза Стефана Миленковића и Војвођанског симфонијског оркестра, лауерата Светислава Басаре, текстописца и музичара Рамба Амадеуса, драматуршкиње Миње Богавац и других домаћих, европских и светских еминентних уметника, али и неке од најзначајнијих установа и организација међу којима су Српско народно позориште, Савез удружења ликовних уметника, ПДП конференција, Француски институт у Србији, Гете институт, Аустријски културни форум и друге.

„Нико не може да одзвижди симфонију. За симфонију је потребан цео оркестар, а њега не чини списак музичара. Да је лако до културе заједништва, сваки град би је имао. Нови Сад своју изводи по четврти пут. Калеидоскоп културе је најбољи начин да упознате Нови Сад јер упознајете топониме кроз културу“, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић и додао да Калеидоскоп културе, развијајући се на основу евалуације односно смерница добијених од публике, сада добија онај облик који је замишљен на његовом почетку 2018. године, те је управо Калеидоскоп културе Европска престоница културе у малом и легат који остаје граду, а ком се сада, поред уметника, институција, организација и грађана, прикључују и новосадски привредни брендови.

„Програмски лук Калеидокоп културе је најзначајнији лук Европске престонице културе јер он представља срж и уједињује и окупља и поједнице, грађане, уметнике, организације, институције и управо кроз ту синергију и умрежавање долазимо до квалитетних програма са једне стране, а са друге у прилици смо да исте те програме реализујемо у новим просторима за културу које смо адаптирали и средили“, рекао је члан Градског већа за културу, Далибор Рожић.

Развијање Калеидоскопа културе, што је подстакло и подизање капацитета културне сцене града, види се и кроз пример сарадње са кључним културним институцијама, попут Српског народног позоришта, из чега су произашли нови продукцијски стандарди и три мултимедијална оперска спектакла – Риголето прошлог септембра, Аида ове године и Кармен која је у плану за наредни Калеидоскоп културе.

„Опера Српског народног позоришта сврстала се међу прве оперске куће у региону, а захваљујући овој сарадњи заслужићемо и прво место у Европи, с обзиром на квалитет наших уметника и квалитет извођења наших представа“, рекао је директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Управо је Калеидоскоп културе, као целогодишњи пројекат, током претходне четири године направио чврст мост између установа културе, организација, уметника на локалном нивоу, али и повезао новосадску сцену са европском и светском.

„Мислим да јачање тих остварених веза иде у правом правцу, јер без те подршке и сарадње ни млади уметници не могу стварати нову продукцију, а евидентно је да је на овим пројектима које ми приказујемо кроз програм нових уметничких пракси, нова продукција најважнија у свету визуелних уметности“, рекао је Горан Деспотовски, председник Савеза удружења ликовних уметника Војводине.

Јачање локалне културне сцене један је од темеља Калеидоскопа културе, стога ће управо добар део програма чинити и 30 пројеката локалних уметника одабраних на претходно реализованом конкурсу и то у свих пет врста уметности које Калеидоскоп културе обухвата.

„Мени је велико задовољство што сам део Калеидоскопа културе, поготово је значајно у светлу децентрализације, односно могућности да се у свим деловима града виде културни садржаји, а сама чињеница да су настали нови простори је јако важна као један вид инспирације уметницима“, рекла је Дарија Драгојловић, уметница чији је пројекат одабран на конкурсу за Калеидоскоп културе.

Након свечаног отварања, недеља архитектуре траје до 10. септембра. Потом од 11. до 17. септембра биће реализована недеља извођачке уметности. Трећу недељу обележиће књижевност од 18. до 23. септембра, четврта је у трајању од 24. до 30. септембра резервисана за визуелну уметност, док ће последња бити недеља примењене уметности од 1. до 8. октобра.

Све информације о Калеидоскопу културе биће доступне на званичном сајту.

 

Фото: В. Величковић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.