Претрага
Close this search box.
kaleidoskop kulture

Objavljeno:

27/08/2021
Počinje četvrti Kaleidoskop kulture – Novi Sad pomerio granice kulture zajedništva
27/08/2021

Četvrti Kaleidoskop kulture počinje 2. septembra u Novom Sadu svečanim otvaranjem u Kreativnom distriktu, što će biti uvertira u pet nedelja, tokom kojih će se, kroz pet umetnosti – arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku, programi realizovati širom Novog Sada sve do 8. oktobra.

Do 5. septembra, na svečanom otvaranju, predstaviće se jedna od najprestižnijih institucija u sferi novih likovnih medija i savremenih umetničkih praksi – Ars Elektronika, CGA konferencija, Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT, Madlenianum, Filmski festival Obnova, Akademija umetnosti Novi Sad, umetnici iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske, ali i brojni drugi.

Predstojećih pet nedelja programi će biti realizovani na ključnim infrastrukturnim projektima Evropske prestonice kulture, ali i kultnim mestima – Kreativni distrikt, mreža kulturnih stanica, Nova mesta – male, urbane celine, Podgrađe, Korzo, SPENS i Trg Galerija koje sada upoznajemo kroz kulturu.

Jedinstvene programe obeležiće velika imena poput virtuoza Stefana Milenkovića i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, lauerata Svetislava Basare, tekstopisca i muzičara Ramba Amadeusa, dramaturškinje Minje Bogavac i drugih domaćih, evropskih i svetskih eminentnih umetnika, ali i neke od najznačajnijih ustanova i organizacija među kojima su Srpsko narodno pozorište, Savez udruženja likovnih umetnika, PDP konferencija, Francuski institut u Srbiji, Gete institut, Austrijski kulturni forum i druge.

„Niko ne može da odzviždi simfoniju. Za simfoniju je potreban ceo orkestar, a njega ne čini spisak muzičara. Da je lako do kulture zajedništva, svaki grad bi je imao. Novi Sad svoju izvodi po četvrti put. Kaleidoskop kulture je najbolji način da upoznate Novi Sad jer upoznajete toponime kroz kulturu“, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković i dodao da Kaleidoskop kulture, razvijajući se na osnovu evaluacije odnosno smernica dobijenih od publike, sada dobija onaj oblik koji je zamišljen na njegovom početku 2018. godine, te je upravo Kaleidoskop kulture Evropska prestonica kulture u malom i legat koji ostaje gradu, a kom se sada, pored umetnika, institucija, organizacija i građana, priključuju i novosadski privredni brendovi.

„Programski luk Kaleidokop kulture je najznačajniji luk Evropske prestonice kulture jer on predstavlja srž i ujedinjuje i okuplja i pojednice, građane, umetnike, organizacije, institucije i upravo kroz tu sinergiju i umrežavanje dolazimo do kvalitetnih programa sa jedne strane, a sa druge u prilici smo da iste te programe realizujemo u novim prostorima za kulturu koje smo adaptirali i sredili“, rekao je član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

Razvijanje Kaleidoskopa kulture, što je podstaklo i podizanje kapaciteta kulturne scene grada, vidi se i kroz primer saradnje sa ključnim kulturnim institucijama, poput Srpskog narodnog pozorišta, iz čega su proizašli novi produkcijski standardi i tri multimedijalna operska spektakla – Rigoleto prošlog septembra, Aida ove godine i Karmen koja je u planu za naredni Kaleidoskop kulture.

„Opera Srpskog narodnog pozorišta svrstala se među prve operske kuće u regionu, a zahvaljujući ovoj saradnji zaslužićemo i prvo mesto u Evropi, s obzirom na kvalitet naših umetnika i kvalitet izvođenja naših predstava“, rekao je direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Upravo je Kaleidoskop kulture, kao celogodišnji projekat, tokom prethodne četiri godine napravio čvrst most između ustanova kulture, organizacija, umetnika na lokalnom nivou, ali i povezao novosadsku scenu sa evropskom i svetskom.

„Mislim da jačanje tih ostvarenih veza ide u pravom pravcu, jer bez te podrške i saradnje ni mladi umetnici ne mogu stvarati novu produkciju, a evidentno je da je na ovim projektima koje mi prikazujemo kroz program novih umetničkih praksi, nova produkcija najvažnija u svetu vizuelnih umetnosti“, rekao je Goran Despotovski, predsednik Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Jačanje lokalne kulturne scene jedan je od temelja Kaleidoskopa kulture, stoga će upravo dobar deo programa činiti i 30 projekata lokalnih umetnika odabranih na prethodno realizovanom konkursu i to u svih pet vrsta umetnosti koje Kaleidoskop kulture obuhvata.

„Meni je veliko zadovoljstvo što sam deo Kaleidoskopa kulture, pogotovo je značajno u svetlu decentralizacije, odnosno mogućnosti da se u svim delovima grada vide kulturni sadržaji, a sama činjenica da su nastali novi prostori je jako važna kao jedan vid inspiracije umetnicima“, rekla je Darija Dragojlović, umetnica čiji je projekat odabran na konkursu za Kaleidoskop kulture.

Nakon svečanog otvaranja, nedelja arhitekture traje do 10. septembra. Potom od 11. do 17. septembra biće realizovana nedelja izvođačke umetnosti. Treću nedelju obeležiće književnost od 18. do 23. septembra, četvrta je u trajanju od 24. do 30. septembra rezervisana za vizuelnu umetnost, dok će poslednja biti nedelja primenjene umetnosti od 1. do 8. oktobra.

Sve informacije o Kaleidoskopu kulture biće dostupne na zvaničnom sajtu.

 

Foto: V. Veličković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.