Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/08/2021
Нови Сад надохват престижне награде „Мелина Меркури”
06/08/2021

Нови Сад као Европска престоница културе у склопу припрема за титуларну 2022. годину претендује да буде добитник престижне награде „Мелина Меркури“, коју Европска комисија додељује на основу успешности спровођења пројекта.

Пред последњи панел Европске комисије, на ком ће бити одлучено да ли ће Српска Атина бити добитник поменуте награде, одржана је друга седница Почасног одбора Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ у Новом Саду, којом је председавала премијерка Ана Брнабић. На седници је представљено шта је до сада урађено и шта још предстоји у оквиру пројекта, који се због пандемије сусрео са бројним изазовима, па и померањем године титуле са 2021. на 2022. годину.

Седници је присуствовала министарка културе и информисања Маја Гојковић, чланови Почасног одбора председник Владе АП Војводине Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, као и директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

„Све је почело 2008. године, писмом из Градске куће када је испрва одговор био да држава која није члан Европске уније, не може да конкурише, али 13 година касније, Нови Сад постаје Европска престоница културе. Драго ми је да пратимо трендове и да индустријско наслеђе добија важну употребну сврху, али и да повезујемо културу и туризам, како је то одавно пракса у свету. Надам се да Фондација чини све да будемо најуспешнији од свих престоница, те да ћемо то крунисати наградом која носи име жене која је осмислила пројекат ЕПК. По том моделу је Министарство покренуло пројекат Престоница културе Србије и очекујем да ћемо тако допринети развоју културе у другим градовима“, рекла је потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Нови Сад је још 2019. године, на прошлом панелу Европске комисије, који је уследио након извештаја са прве седнице Почасног одбора Фондације, оцењен као једна од најбољих Европских престоница културе у тој фази припреме.

„Покрајинска влада је у пројекат ЕПК уложила преко 400 милиона динара и наставиће да му пружа подршку. У наредним годинама уследиће реализација још једног великог пројекта, а то је потпуна реконструкција Алмашког краја, који је заштићен одлуком Владе као културно добро од националног значаја“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Друга седница Почасног одбора одржана је у реконструисаном простору некадашње Фабрике, у Креативном дистрикту, будућем центру савременог стваралаштва, једном од пет средишта културе Новог Сада, поред Подграђа Петроварадинске тврђаве, Алмашког краја, центра града и мреже културних станица, који су у јединственом подухвату заштите, обнове и развоја.

„Након Седнице и обиласка ове значајне тачке за пројекат ЕПК и развој града на ширем друштвеном плану, могу да кажем да сам задовољан. Види се да ће ова инвестиција, важна за наш град, наставити у пуној снази да се реализује, јер постоји сагласност свих нивоа власти. Ми као домаћини смо животно за ово питање заинтересовани. Многи нису веровали да ће Кинеска четврт заиста постати прави Креативни дистрикт, а већ сада се види да ће недостајати простора у односу на интересовање. Настављамо сигурним корацима даље са важним инфраструктурним и програмским активностима и након те 2022. године, године титуле“, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

У Креативном дистрикту до сада је реконструисано шест објеката, завршетак радова на још једном очекује се крајем септембра, па су тако остала још четири објекта за обнову. Уметници, организације, установе и грађани већ од прошле године имају прилике да осете културни живот у том делу града, па ће тако бити и ове године у оквиру четвртог Калеидоскопа културе од 2. септембра до 8. октобра.

Фото: Отош Андраш / Ótos András

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.