Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

06/08/2021
Novi Sad nadohvat prestižne nagrade „Melina Merkuri”
06/08/2021

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture u sklopu priprema za titularnu 2022. godinu pretenduje da bude dobitnik prestižne nagrade „Melina Merkuri“, koju Evropska komisija dodeljuje na osnovu uspešnosti sprovođenja projekta.

Pred poslednji panel Evropske komisije, na kom će biti odlučeno da li će Srpska Atina biti dobitnik pomenute nagrade, održana je druga sednica Počasnog odbora Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ u Novom Sadu, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić. Na sednici je predstavljeno šta je do sada urađeno i šta još predstoji u okviru projekta, koji se zbog pandemije susreo sa brojnim izazovima, pa i pomeranjem godine titule sa 2021. na 2022. godinu.

Sednici je prisustvovala ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, članovi Počasnog odbora predsednik Vlаde AP Vojvodine Igor Mirović i grаdonаčelnik Novog Sаdа, Miloš Vučević, kao i direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.

„Sve je počelo 2008. godine, pismom iz Gradske kuće kada je isprva odgovor bio da država koja nije član Evropske unije, ne može da konkuriše, ali 13 godina kasnije, Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture. Drago mi je da pratimo trendove i da industrijsko nasleđe dobija važnu upotrebnu svrhu, ali i da povezujemo kulturu i turizam, kako je to odavno praksa u svetu. Nadam se da Fondacija čini sve da budemo najuspešniji od svih prestonica, te da ćemo to krunisati nagradom koja nosi ime žene koja je osmislila projekat EPK. Po tom modelu je Ministarstvo pokrenulo projekat Prestonica kulture Srbije i očekujem da ćemo tako doprineti razvoju kulture u drugim gradovima“, rekla je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković.

Novi Sad je još 2019. godine, na prošlom panelu Evropske komisije, koji je usledio nakon izveštaja sa prve sednice Počasnog odbora Fondacije, ocenjen kao jedna od najboljih Evropskih prestonica kulture u toj fazi pripreme.

„Pokrajinska vlada je u projekat EPK uložila preko 400 miliona dinara i nastaviće da mu pruža podršku. U narednim godinama uslediće realizacija još jednog velikog projekta, a to je potpuna rekonstrukcija Almaškog kraja, koji je zaštićen odlukom Vlade kao kulturno dobro od nacionalnog značaja“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Druga sednica Počasnog odbora održana je u rekonstruisanom prostoru nekadašnje Fabrike, u Kreativnom distriktu, budućem centru savremenog stvaralaštva, jednom od pet središta kulture Novog Sada, pored Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, Almaškog kraja, centra grada i mreže kulturnih stanica, koji su u jedinstvenom poduhvatu zaštite, obnove i razvoja.

„Nakon Sednice i obilaska ove značajne tačke za projekat EPK i razvoj grada na širem društvenom planu, mogu da kažem da sam zadovoljan. Vidi se da će ova investicija, važna za naš grad, nastaviti u punoj snazi da se realizuje, jer postoji saglasnost svih nivoa vlasti. Mi kao domaćini smo životno za ovo pitanje zainteresovani. Mnogi nisu verovali da će Kineska četvrt zaista postati pravi Kreativni distrikt, a već sada se vidi da će nedostajati prostora u odnosu na interesovanje. Nastavljamo sigurnim koracima dalje sa važnim infrastrukturnim i programskim aktivnostima i nakon te 2022. godine, godine titule“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U Kreativnom distriktu do sada je rekonstruisano šest objekata, završetak radova na još jednom očekuje se krajem septembra, pa su tako ostala još četiri objekta za obnovu. Umetnici, organizacije, ustanove i građani već od prošle godine imaju prilike da osete kulturni život u tom delu grada, pa će tako biti i ove godine u okviru četvrtog Kaleidoskopa kulture od 2. septembra do 8. oktobra.

Foto: Otoš Andraš / Ótos András

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.