Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
slika Čarobni svet na kojoj su pirotske šare

Објављено:

09/12/2021
Културно наслеђе кроз изложбу „Путујуће шаре Србије“ у Свилари од 10. до 22. децембра
09/12/2021

Шаре препуне чудесних боја, орнаментике и интимних прича публика ће имати прилику да доживи кроз мултимедијалну изложбу „Путујуће шаре Србије“, ауторке др Милице Живадиновић, која ће бити отворена у петак, 10. децембра у Културној станици Свилара у 19 сати.

Изложба се реализује у оквиру пројекта „Орнаменти Србије“, који ће обухватити и промоцију књиге „Орнаменти Србије – Пиротски ћилим“ уприличену 16. децембра, такође у Свилари, од 18 сати.

Циљ пројекта је представљање нове димензије трајања културног наслеђа Србије, кроз приказ орнамента и шара пиротског ћилима, како у књизи, тако и у оквиру мултимедијалне изложбе. Пиротско ћилмарство и пиротски ћилим су национални симболи и као такви су уписани под бројем 6 у национални регистар културног наслеђа Републике Србије, а налазе се и на УНЕСКО листи нематеријалне културне баштине (традиционални занати) од 2012. године.

slika čarobni svet u crvenim nijansama

У оквиру изложбе, љубитељи визуелне уметности имаће прилику да виде стилизоване шаре са чувених пиротских ћилима, транспоноване у аутентичне слике у акрилику и уљу на платну. Овај пројекат, чији су носиоци Француски институт у Србији – огранак у Новом Саду, Културна станица Свилара и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, представља необичан спој традиционалног и модерног и обједињује уметничин еклектични приступ етнологији, који она континуирано негује и по којем је препознатљива.

Ова визуелна уметница и историчарка уметности на изложби ће презентовати свој богат уметнички опус препун снажне симболике, на начин доступан оку и разумевању посматрача из свих крајева света.

Књига „Орнаменти Србије – Пиротски ћилим“, чија промоција је заказана за 16. децембар у 18 сати, богата је занимљивим легендама и објашњењима намене шара и орнамента. Уз стилизоване орнаменте,  њихов  опис,  симболику и примере  на  оригиналним  пиротским  ћилимима,  у књизи се налазе и репродукције слика и делова сликаног уметничког накита др Милице Живадиновић за чије стварање су јој шаре са пиротског ћилима биле значајна инспирација. У књизи Милица представља исцрпно истраживање о самом ћилиму, али и њено стваралаштво инспирисано овим мотивима.

Пројекат има за циљ заштиту богатства културног наслеђа и ширење свести о значају очувања културне баштине Србије. Оживљава тековине ткачког заната и доприноси очувању културног наслеђа Србије које је неговано кроз историју, а данас постаје запостављено.

slika Čarobni svet sa pirotskim šarama u plavim nijansama

Милица Живадиновић рођена је у Београду, али  њено француско порекло одвело ју је у Париз, где је провела претходних 20 година. Специфична мешавина ауторкиног порекла и живота на различитим меридијанима утицала је великим делом на њен уметнички израз.

Изложба ће трајати до 22. децембра, а сви заинтересовани могу је погледати сваког дана у радно време Културне станице Свилара – од 10 до 20 часова, с тим да ће последњег дана изложбе, 22. децембра, публика моћи да је види до 15 часова.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Број људи у затвореном простору је ограничен на 50. Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.