Претрага
Close this search box.
slika Čarobni svet na kojoj su pirotske šare

Objavljeno:

09/12/2021
Kulturno nasleđe kroz izložbu „Putujuće šare Srbije“ u Svilari od 10. do 22. decembra
09/12/2021

Šare prepune čudesnih boja, ornamentike i intimnih priča publika će imati priliku da doživi kroz multimedijalnu izložbu „Putujuće šare Srbije“, autorke dr Milice Živadinović, koja će biti otvorena u petak, 10. decembra u Kulturnoj stanici Svilara u 19 sati.

Izložba se realizuje u okviru projekta „Ornamenti Srbije“, koji će obuhvatiti i promociju knjige „Ornamenti Srbije – Pirotski ćilim“ upriličenu 16. decembra, takođe u Svilari, od 18 sati.

Cilj projekta je predstavljanje nove dimenzije trajanja kulturnog nasleđa Srbije, kroz prikaz ornamenta i šara pirotskog ćilima, kako u knjizi, tako i u okviru multimedijalne izložbe. Pirotsko ćilmarstvo i pirotski ćilim su nacionalni simboli i kao takvi su upisani pod brojem 6 u nacionalni registar kulturnog nasleđa Republike Srbije, a nalaze se i na UNESKO listi nematerijalne kulturne baštine (tradicionalni zanati) od 2012. godine.

čarobni svet slika sa pirotskim šarama na crvenoj pozadini

U okviru izložbe, ljubitelji vizuelne umetnosti imaće priliku da vide stilizovane šare sa čuvenih pirotskih ćilima, transponovane u autentične slike u akriliku i ulju na platnu.

Ovaj projekat, čiji su nosioci Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu, Kulturna stanica Svilara i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, predstavlja neobičan spoj tradicionalnog i modernog i objedinjuje umetničin eklektični pristup etnologiji, koji ona kontinuirano neguje i po kojem je prepoznatljiva.

Ova vizuelna umetnica i istoričarka umetnosti na izložbi će prezentovati svoj bogat umetnički opus prepun snažne simbolike, na način dostupan oku i razumevanju posmatrača iz svih krajeva sveta.

Knjiga „Ornamenti Srbije – Pirotski ćilim“, čija promocija je zakazana za 16. decembar u 18 sati, bogata je zanimljivim legendama i objašnjenjima namene šara i ornamenta. Uz stilizovane ornamente,  njihov  opis,  simboliku i primere  na  originalnim  pirotskim  ćilimima,  u knjizi se nalaze i reprodukcije slika i delova slikanog umetničkog nakita dr Milice Živadinović za čije stvaranje su joj šare sa pirotskog ćilima bile značajna inspiracija. U knjizi Milica predstavlja iscrpno istraživanje o samom ćilimu, ali i njeno stvaralaštvo inspirisano ovim motivima.

Projekat ima za cilj zaštitu bogatstva kulturnog nasleđa i širenje svesti o značaju očuvanja kulturne baštine Srbije. Oživljava tekovine tkačkog zanata i doprinosi očuvanju kulturnog nasleđa Srbije koje je negovano kroz istoriju, a danas postaje zapostavljeno.

slika čarobni svet sa pirotskim šarama na plavoj pozadini

Milica Živadinović rođena je u Beogradu, ali  njeno francusko poreklo odvelo ju je u Pariz, gde je provela prethodnih 20 godina. Specifična mešavina autorkinog porekla i života na različitim meridijanima uticala je velikim delom na njen umetnički izraz.

Izložba će trajati do 22. decembra, a svi zainteresovani mogu je pogledati svakog dana u radno vreme Kulturne stanice Svilara – od 10 do 20 časova, s tim da će poslednjeg dana izložbe, 22. decembra, publika moći da je vidi do 15 časova.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Broj ljudi u zatvorenom prostoru je ograničen na 50. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.