Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/02/2022
Нови Сад: Прва галерија на отвореном на платоу посвећеном пиониру електронске музике
08/02/2022

Нови Сад, као овогодишња Европска престоница културе, добиће нови уметнички простор, галерију на отвореном и то на првом платоу у Европи посвећеном пиониру електронске музике – Митру Суботићу Суби. Тај простор, легатски пројекат Европске престонице културе, који Новом Саду, a пре свега његовим уметницима, остаје и након године титуле, подразумева постављање 49 јарбола и 49 уметничких застава у делу парка који је од 2012. године Субин плато, где се налази спомен-плоча са именом тог познатог новосадског композитора и продуцента.

У наредном периоду почеће радови на уређењу тог новог уметничког простора, где ће управо у току различитих програмских активности пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” бити укључени локални, али и европски и светски визуелни уметници.

Прва програмска активност на тој локацији планирана је већ у другој половини марта, у оквиру актуелног програмског лука „Сеобе”, којим се наставља низ културних догађаја у оквиру Европске престонице културе. У питању је изложба „МигрAрт”, замишљена као сарадња пет градова који су већ понели или ће понети титулу Европске престонице културе у 2022. години, а која ће преиспитати актуелне економске, социјалне и политичке миграције у Европи, односно у земљама из којих уметници долазе.

jarboli u Subin parkuПројекат је део апликационе књиге из 2016. године са којом се Нови Сад кандидовао за Европску престоницу културе, а имплементира га галерија „БелАрт” која је уметнички концепт овог простора израдила на основу архитектонско-урбанистичке идеје уређења Лиманског парка, потекле од стране архитекте Саве Форкапића, 2005. године.

У знак сећања на Митра Суботића Субу (Rex Illusivi) биће реализован и јавни конкурс за идејно решење и поставку скулптуре у овом делу Лиманског парка, као заједничка иницијатива Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” и Фондације „Митар Суботић Суба”.

Поред програмског лука „Сеобе”, очекују се још три изложбене поставке и то у следећим програмским луковима: „Будућност Европе”, „Тврђава мира” и „Калеидоскоп културе”, док ће програмски лук „Друга? Европа”, обухватити и поставку савремене скулптуре посвећене Субином космополитском духу, али и друге садржаје попут изложбе „Суба соба” и римејка његове композиције и музичке инсталације у копродукцији са Гораном Вејводом: The Dreambird.
Митар Суботић Суба био је један од највећих и најпризнатијих музичких продуцената и пионир електронске музике у старој Југославији, али и Латинској Америци. Компоновао је музику за филмове, позоришне представе, балет, телевизијске емисије, рекламе, шпице за Радио Нови Сад. Добитник је награде УНЕСКО фонда за промоцију културе. Сарађивао је са многим значајним именима, попут Милана Младеновића, Марине Перазић, Масима Савића, групе Хаустор, Ла Страда, Бебел Жилберто, Жоао Донато и других.

Фото: Промо

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.