Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

08/02/2022
Novi Sad: Prva galerija na otvorenom na platou posvećenom pioniru elektronske muzike
08/02/2022

Novi Sad, kao ovogodišnja Evropska prestonica kulture, dobiće novi umetnički prostor, galeriju na otvorenom i to na prvom platou u Evropi posvećenom pioniru elektronske muzike – Mitru Subotiću Subi. Taj prostor, legatski projekat Evropske prestonice kulture, koji Novom Sadu, a pre svega njegovim umetnicima, ostaje i nakon godine titule, podrazumeva postavljanje 49 jarbola i 49 umetničkih zastava u delu parka koji je od 2012. godine Subin plato, gde se nalazi spomen-ploča sa imenom tog poznatog novosadskog kompozitora i producenta. U narednom periodu počeće radovi na uređenju tog novog umetničkog prostora, gde će upravo u toku različitih programskih aktivnosti projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” biti uključeni lokalni, ali i evropski i svetski vizuelni umetnici.

Prva programska aktivnost na toj lokaciji planirana je već u drugoj polovini marta, u okviru aktuelnog programskog luka „Seobe”, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru Evropske prestonice kulture. U pitanju je izložba „MigrArt”, zamišljena kao saradnja pet gradova koji su već poneli ili će poneti titulu Evropske prestonice kulture u 2022. godini, a koja će preispitati aktuelne ekonomske, socijalne i političke migracije u Evropi, odnosno u zemljama iz kojih umetnici dolaze.

jarboli subin plato

Projekat je deo aplikacione knjige iz 2016. godine sa kojom se Novi Sad kandidovao za Evropsku prestonicu kulture, a implementira ga galerija „BelArt” koja je umetnički koncept ovog prostora izradila na osnovu arhitektonsko-urbanističke ideje uređenja Limanskog parka, potekle od strane arhitekte Save Forkapića, 2005. godine.

U znak sećanja na Mitra Subotića Subu (Rex Illusivi) biće realizovan i javni konkurs za idejno rešenje i postavku skulpture u ovom delu Limanskog parka, kao zajednička inicijativa Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Fondacije „Mitar Subotić Suba”.

Pored programskog luka „Seobe”, očekuju se još tri izložbene postavke i to u sledećim programskim lukovima: „Budućnost Evrope”, „Tvrđava mira” i „Kaleidoskop kulture”, dok će programski luk „Druga? Evropa”, obuhvatiti i postavku savremene skulpture posvećene Subinom kosmopolitskom duhu, ali i druge sadržaje poput izložbe „Suba soba” i rimejka njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom: The Dreambird.

Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata i pionir elektronske muzike u staroj Jugoslaviji, ali i Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESKO fonda za promociju kulture. Sarađivao je sa mnogim značajnim imenima, poput Milana Mladenovića, Marine Perazić, Masima Savića, grupe Haustor, La Strada, Bebel Žilberto, Žoao Donato i drugih.

Foto: Promo

Tagovi:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.