Претрага
Close this search box.
spens

Objavljeno:

10/02/2022
Premijerni snimci izgradnje Novog Sada – Nova izložba o gradu na SPENS-u
10/02/2022

Izložba koja će na potpuno nov način predstaviti urbanistički razvoj Novog Sada pod nazivom „Novi Sad – Moderni grad” biće otvorena u subotu, 12. februara, u 18 časova i to na SPENS-u, jednim od simbola modernističke arhitekture grada.Multimedijalna arhitektonska izložba osrvće se na procese industrijalizacije grada, radikalnih infrastrukturnih promena, novih prostora za život u gradu, kao i na mesta na kojima se uspostavljao društveni život građana u drugoj polovini 20. veka.

Glavni sadržaj izložbe predstavlja sažetak višegodišnjeg istraživanja modernizacije Novog Sada, prilagođen široj publici, dok će publikacija koja prati ovaj projekat biti vredan doprinos u prostornom istraživanju Novog Sada. „Novi Sad – Moderni grad” je projekat koji se ne osvrće na prošlost sa nostalgijom i idealizacijom, već sa željom da razumemo procese koji su oblikovali grad, onakvim kakav je danas.

novi sad moderni grad

Projekat istražuje, otkriva i interpretira sve narative o modernizaciji Novog Sada, kako bismo, lišeni ideoloških odrednica povezali sve karike u lancu prostornog razvoja grada. Kroz šest priča praćenih do sada neprikazanim, arhivskim snimcima izgradnje grada, objasniće se svi ključni procesi koji su kreirali modernost Novog Sada.

Izložba će biti smeštena u holu br. 8 (ulaz iz pravca Radničke ulice) i otvorena sve do 26. februara.

Projekat realizuje Baza – platforma za prostorne prakse, u saradnji sa Efemera kolektivom i Društvom arhitekata Novog Sada. Izložba se realizuje u okviru drugog programskog luka „Seobe”, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

Autori projekta: dr Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Maja Momirov, dr Miljana Zeković, dr Višnja Žugić i Bojan Stojković.

Ukupno osam izložbi o Novom Sadu tokom februara i marta

Pored izložbe „Novi Sad – Moderni grad”, tokom februara i marta, u okviru programskog luka „Seobe”, još sedam izložbi predstaviće istoriju grada, sagledanu iz najrazličitijih aspekata, što je jedinstven program u ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture.

Kuriozitet je međusobna udaljenost svih izložbi, koje su postavljene pretežno u centru grada, što omogućava lakši obilazak svih postavki i stvaranje jedinstvene priče o Novom Sadu.

Izložbe koje su već otvorene su „Akcenti – Novi Sad” u Muzeju Grada Novog Sada, „Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine” u Muzeju Vojvodine, zatim  „Novi Sad, gitara, svet” u Kulturnoj stanici Eđšeg, „Migracije naroda na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku, kroz odabrane dokumente Bačkobodoroške, Tamiške i Tontalske županije” u Arhivu Vojvodine, a od danas, 10. februara i „Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama” u Galeriji „Prometej”. U narednom periodu biće otvorene još tri, i to 20. februara u okviru projekta „Stogodišnjica kolonizacije Vojvodine 1921–1941 i sedamdesetpetogodišnjica kolonizacije 1945–1948” u Kulturnom centru Novog Sada, u čijem sklopu su izložbe „Preci i potomci” i „Seljačka zemljoradnička zadruga Hercegovina”, zatim izložba „Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu”, koja će biti u martu u okviru posebne programske celine „Seobe duša”, čiji je partner Novosadski sajam, gde će se program i realizovati, a za koji su podršku pružile kompanije „Globos osiguranje” i „Dijamant” DOO.

Programski luk „Seobe“ sve do 20. marta bavi se pozitivnim uticajem migracija na kreiranje kulturne slike jednog podneblja i umetnosti koja pronalazi inspiraciju u tome. Na više od 300 kulturnih događaja i aktivnosti, predstaviće se oko 130 umetnika, od čega čak 90 evropskih.

Više detalja o programima u okviru projekta Evropske prestonice kulture, satnicama, ulaznicama i lokacijama, kao i programsku knjigu, možete pronaći na zvaničnom sajtu: novisad2022.rs.

Foto: Vladimir Veličković

Tagovi:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.