Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
novi sad prestonica kulture

Објављено:

19/11/2021
Новосађани и Новосађанке у представљању свог града као Европске престонице културе
19/11/2021

Нови Сад ће за нешто више од 50 дана постати Европска престоница културе, већи део програма већ се налази на сајту, а сада су својеврсну позивницу за посету Српској Атини 2022. године, упутили и Новосађани и Новосађанке различитих профила промовишући идеју да је култура начин живота. 

Балерине, улични свирачи, сликари, веслачи, баскеташи, перформери, плесачи, боћари, музичари, фотографи заједно су представили све оне вредности и специфичности које чине део идентитета града и као такве су и један од разлога за добијање престижне титуле – Европске престонице културе.

Кроз оно што најбоље раде, ученици и ученице Музичке и балетске школе у Новом Саду, чланови АКУД „Соња Маринковић“, млади и већ награђивани, али и реномирани визуелни уметници и уметнице међу којима су Александар Бунчић, Павел Сурови, Луна Шаламон, као и тату мајстор, који носи епитет једног од најбољих у Србији, Иван Сабо, визуелно су представили разноликост и богатство Новог Сада.

Доказујући да културу као начин живота не чини само уметност, већ и друге области, као што је спорт, овој својеврсној промоцији придружили су се и чланови Веслачког тима Данубиус, представљајући традицију Новог Сада створену на обали Дунава, баскеташи 3X3 који, оствареним успехом претходних година, исписују нову спортску историју Српске Атине, као и кореографкиња Марина Аранитовић која је стекла вишегодишње искуство како у земљи, тако и у иностранству и бројни плесачи.

novi sad epk

Посебном новосадском шарму у промоцији допринели су улични свирачи Bad Week, који су ове године били део програма Калеидоскопа културе, затим савремени циркуски уметници Ludifico, као и чувени боћари, који деценијама у различитим деловима града одржавају традицију једне од најстаријих спортских игара.

Промоцији Новог Сада као Европске престонице културе допринели су и уметници из других градова Србије, међу којима композитор, Немања Мосуровић познат по музици за бројне домаће филмове и серије међу којима су „Четврти човек“, „Шејтанов ратник“, „Београдски фантом“, „Беса“, „Војна академија“ и друге, филмски радници који су остварили интернационалну каријеру Александар Аџић и Милош Јаћимовић и други.

novi sad epk

Програм Европске престонице културе током 2022. године обухватиће више од 4000 домаћих, националних и европских уметника који ће се представити на 1500 културних догађаја, а више детаља можете пронаћи на сајту „Нови Сад – Европска престоница културе“.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.