Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/03/2022
Детаљан програм књижевног павиљона „Сеобе душа”
01/03/2022

Мултимедијални павиљон књижевности „Сеобе душа”, јединствен у овом делу Европе, почиње у четвртак 3. марта на Новосадском сајму и у десет дана ће кроз књижевност, извођачку и визуелну уметност приказати различите утицаје миграција на културу.

Програм „Сеоба душа3. марта отвара јапански гитариста, кантаутор и продуцент препознатљив по специфичном стилу свирања, амбасадор добре воље УНХЦР-а, Miyavi, који у Нови Сад стиже уз подршку ЕУ Јапан Феста и Japan Committee, док ће три дана касније, 6. марта, наступити Barcelona Gipsy balKan Orchestra, састав чија изведба чувене ромске песме „Ђелем, ђелем” броји више од 10 милиона прегледа на Јутјуб платформи.

miyavi

Богдан Ранковић и новосадски музички састав „Етнофорија”, уз пратњу чувене јапанске плесачице и кореографкиње, Каори Ито, која такође стиже уз подршку ЕУ Јапан Феста и Japan Committee, наступиће 8. марта, док ће 10. марта публика слушати Биљу Крстић и Бистрик оркестар. Антропоцено – пројекат двојице чланова чувеног састава Gotan Project, Кристофа Милера и Едуарда Макарофа, пионира у уметности спајања традиционалног танга и модерног попа уз електронску музику, биће представљен 12. марта, a увод у њихов наступ биће перформанс румунске плесне школе „Tango Timisoara“. Музички пројекат Антропоцено повезује музику и науку, са акцентом на климатске промене.

enigma

Добитници више од 100 платинастих награда широм света, Original Enigma Voices, први пут стижу у Нови Сад, где ће у оквиру „Сеоба душа” наступити 13. марта, и то уз градски оркестар Kамерата Нови Сад.

Сви концерти почињу у 20 сати у Хали 1 Новосадског сајма. Представа Б(ј)егунци у режији Душана Мамуле биће изведена 5. марта у 20 сати, у Хали 1 Новосадског сајма, док ће представу „Сви смо ми однекуд дошли, а неко и мало раније” удружења „Шмиранти” и уметничког тима из италијанске партнерске организације „Policardia Teatro”, на челу са редитељем Андреом Моретијем, публика гледати 7. марта у 20 сати у Хали 1 Новосадског сајма.

seobe duša brending

Новосадски сајам – центар писане речи

Овим поводом, у Нови Сад стижу и најактуелнији савремени регионални писци, као што су Румена Бужаровска, која ће отворити књижевне разговоре 3. марта од 18 сати и Милица Вучковић, која ће са новосадском публиком разговарати 5. марта. Дејан Тиаго Станковић на књижевни павиљон долази 4. марта, док ће се Миљенко Јерговић публици представити 6. марта, Дамир Каракаш 7. марта, а Кристианa Новака и Дарка Цвијетића љубитељи писане речи слушаће 9. марта.

Tiago

Централни догађај програмске целине „Сеобе душа” представља истоимена изложба са поднасловом „Сеобе душа – Нови Сад кроз књигу”, чији је носилац Градска библиотека, од 3. до 13. марта, која ће бити постављена у Аули Новосадског сајма, а повезана је са традиционалним Сајмом књига у Новом Саду. Тим поводом, биће организована и три стручна вођења, 4, 8. и 12. марта, у периоду од 14 до 15 часова.

У оквиру Карневала обредних поворки, публика ће слушати предавање на тему „Маске и људи иза маске”, 3. марта од 16 сати, а гост ће бити антрополошкиња и етнолошкиња проф. др Весна Марјановић. Дечији маскенбал ће бити организован 10. марта од 11 сати, а затим и концерт гостујућих трупа из земље и иностранства, 11. марта од 18 сати, за који заинтересовани могу купити карте на Gigstix продајним местима или онлајн, путем сајта gigstix.com, као и на Новосадском сајму на дан концерта.

Промоција есеја „У обећаној земљи” новосадског писца Ласла Вегела биће уприличена 4. марта од 18 сати у Мастер хали, док ће публика имати прилику да се упозна са пројектом „Ромским путевима” удружења „Карловачке зоре”, који обухвата дигитални каталог народних ношњи војвођанских Рома, ревију ношњи и приказ народних игара и песама овог народа, 6. марта од 19 сати, такође у Мастер хали.

Сценско читање књиге Михаела МартенсаУ пожару светова: Иво Андрић – један европски живот”, које потписује Мухарем Баздуљ, публика ће слушати 8. марта од 16 часова у Мастер хали Новосадског сајма. Марокански бенд Chalaban, наступиће 9. марта у 20 часова у Хали 1 Новосадској сајма.

bjegunci

Улазнице за све концерте и представу „Б(ј)егунци”, заинтересовани могу купити на продајним местима Gigstixa или онлајн, путем сајта gigstix.com, као и на улазу Новосадског сајма, сат времена пре почетка догађаја.

Организатори моле све посетиоце да носе маске и држе прописану дистанцу. Зелени сертификати нису потребни, а маске ће бити дељене и при уласку на догађаје.

Партнер програма „Сеобе душа” је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније Глобос осигурање и Дијамант ДОО.

Програмски лук „Сеобе” један је од осам програмских лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године. Детаљан програм, програмска књига и све информације у вези са догађајима у години титуле Европске престонице културе налазе се на нашем сајту.

Фото: Промо, Марко Пудић, Душан Тодоровић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.