Претрага
Close this search box.
seobe-dusa

Objavljeno:

01/03/2022
Detaljan program književnog paviljona „Seobe duša”
01/03/2022

Multimedijalni paviljon književnosti „Seobe duša”, jedinstven u ovom delu Evrope, počinje u četvrtak 3. marta na Novosadskom sajmu i u deset dana će kroz književnost, izvođačku i vizuelnu umetnost prikazati različite uticaje migracija na kulturu.

Program „Seobа duša” 3. marta otvara japanski gitarista, kantautor i producent prepoznatljiv po specifičnom stilu sviranja, ambasador dobre volje UNHCR-a, Miyavi, koji u Novi Sad stiže uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee, dok će tri dana kasnije, 6. marta, nastupiti Barcelona Gipsy balKan Orchestra, sastav čija izvedba čuvene romske pesme „Đelem, đelem” broji više od 10 miliona pregleda na YouTube platformi.

miyaviBogdan Ranković i novosadski muzički sastav „Etnoforija”, uz pratnju čuvene japanske plesačice i koreografkinje, Kaori Ito, koja takođe stiže uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee, nastupiće 8. marta, dok će 10. marta publika slušati Bilju Krstić i Bistrik orkestar. Antropoceno – projekat dvojice članova čuvenog sastava Gotan Project, Kristofa Milera i Eduarda Makarofa, pionira u umetnosti spajanja tradicionalnog tanga i modernog popa uz elektronsku muziku, biće predstavljen 12. marta, a uvod u njihov nastup biće performans rumunske plesne škole „Tango Timisoara“. Muzički projekat Antropoceno povezuje muziku i nauku, sa akcentom na klimatske promene.

Dobitnici više od 100 platinastih nagrada širom sveta, Original Enigma Voices, prvi put stižu u Novi Sad, gde će u okviru „Seoba duša” nastupiti 13. marta, i to uz gradski orkestar Camerata Novi Sad.  Svi koncerti počinju u 20 sati u Hali 1 Novosadskog sajma.

Predstava „B(j)egunci” u režiji Dušana Mamule biće izvedena 5. marta u 20 sati, u Hali 1 Novosadskog sajma, dok će predstavu „Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije” udruženja „Šmiranti” i umetničkog tima iz italijanske partnerske organizacije „Policardia Teatro”, na čelu sa rediteljem Andreom Moretijem, publika gledati 7. marta u 20 sati u Hali 1 Novosadskog sajma.

Novosadski sajam – centar pisane reči

Ovim povodom, u Novi Sad stižu i najaktuelniji savremeni regionalni pisci, kao što su Rumena Bužarovska, koja će otvoriti književne razgovore 3. marta od 18 sati i Milica Vučković, koja će sa novosadskom publikom razgovarati 5. marta. Dejan Tiago Stanković na književni paviljon dolazi 4. marta, dok će se Miljenko Jergović publici predstaviti 6. marta, Damir Karakaš 7. marta, a Kristiana Novaka i Darka Cvijetića ljubitelji pisane reči slušaće 9. marta.

Centralni događaj programske celine „Seobe duša” predstavlja istoimena izložba sa podnaslovom Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu”, čiji je nosilac Gradska biblioteka, od 3. do 13. marta, koja će biti postavljena u Auli Novosadskog sajma, a povezana je sa tradicionalnim Sajmom knjiga u Novom Sadu. Tim povodom, biće organizovana i tri stručna vođenja, 4, 8. i 12. marta, u periodu od 14 do 15 časova.

U okviru Karnevala obrednih povorki, publika će slušati predavanje na temu „Maske i ljudi iza maske”,  3. marta od 16 sati, a gost će biti antropološkinja i etnološkinja prof. dr Vesna Marjanović. Dečiji maskenbal će biti organizovan 10. marta od 11 sati, a zatim i koncert gostujućih trupa iz zemlje i inostranstva, 11. marta od 18 sati, za koji zainteresovani mogu kupiti karte na Gigstix prodajnim mestima ili onlajn, putem sajta gigstix.com, kao i na Novosadskom sajmu na dan koncerta.

Promocija eseja U obećanoj zemljinovosadskog pisca Lasla Vegela biće upriličena 4. marta od 18 sati u Master hali, dok će publika imati priliku da se upozna sa projektom „Romskim putevima” udruženja „Karlovačke zore”, koji obuhvata digitalni katalog narodnih nošnji vojvođanskih Roma, reviju nošnji i prikaz narodnih igara i pesama ovog naroda, 6. marta od 19 sati, takođe u Master hali.

Scensko čitanje knjige Mihaela Martensa „U požaru svetova: Ivo Andrić – jedan evropski život”, koje potpisuje Muharem Bazdulj, publika će slušati 8. marta od 16 časova u Master hali Novosadskog sajma. Marokanski bend Chalaban, nastupiće 9. marta u 20 časova u Hali 1 Novosadskoj sajma.

seobe-dusa-bjegunci

Ulaznice za sve koncerte i predstavu „B(j)egunci”, zainteresovani mogu kupiti na prodajnim mestima Gigstix-a ili onlajn, putem sajta gigstix.com, kao i na ulazu Novosadskog sajma, sat vremena pre početka događaja. Organizatori mole sve posetioce da nose maske i drže propisanu distancu. Zeleni sertifikati nisu potrebni, a maske će biti deljene i pri ulasku na događaje.

Partner programa „Seobe duša” je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO. Programski luk „Seobe” jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na našem sajtu.

Foto: Promo, Marko Pudić, Dušan Todorović

Tagovi:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.