Претрага
Close this search box.

Javni poziv za učešće u ceremoniji otvaranja Evropske prestonice kulture 2022. godine – ZENITEUM :: 2022

JAVNI POZIV ZA ODABIR UMETNIKA / IZVOĐAČA ZA UČEŠĆE U PREDSTAVI OTVARANJA NOVOG SADA – EVROPSKE PRESTONICE KULTURE U 2022. GODINI
ZENITEUM :: 2022

 

OPIS PROGRAMA CEREMONIJE OTVARANJA

Evropska prestonica kulture je najveći projekat Evropske unije u oblasti kulture i umetnosti, pokrenut sa ciljem jačanja kulturnih veza između Evropljana. Grad Novi Sad je 2016. godine proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu, odlukom Panela eksperata Evropske komisije u Briselu, ali je godina titule usled globalne pandemijske krize pomerena na narednu, 2022. godinu. Naš uspeh jedinstven je po tome što je Novi Sad jedan od prvih gradova države kandidata za članstvo u Evropsku uniju koji je poneo ovu prestižnu titulu, ali i prvi grad u Srbiji proglašen Evropskom prestonicom kulture.

Novi Sad je dobio ovu titulu u okviru inicijative Evropske unije, koja ima za cilj da podrži projekte koji vode zbližavanju evropskih nacija i razmeni ideja među njima, kroz težnju da se ostvare tri cilja: naglašavanje bogatstva različitosti i zajedničkih karakteristika evropskih kultura; promovisanje većeg uzajamnog razumevanja između stanovnika Evrope; jačanje osećaja pripadnosti istoj evropskoj zajednici.

Novi Sad – Evropska prestonica kulture proglašen je kulturnim projektom od nacionalnog značaja Zaključkom Vlade Republike Srbije (05 broj 69-12771/2016 od 29. decembra 2016. godine).

Zvanična godina titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu počeće 13. janauara 2022. godine, predstavom otvaranja, spektakularnim izvođačkim kulturnim događajem u Novom Sadu, na otvorenom prostoru. Naziv i koncept predstave otvaranja ZENITEUM :: 2022 osmislio je Dragan Živadinov, autor i reditelj ovog događaja.

ZENITEUM :: 2022 biće prikazan kao sekularni obred sa odabranim sadržajima najviše duhovne vrednosti Republike Srbije. Predstavljaće sve svoje građane sa posebnim fokusom na Novosađane. Očekujemo prisustvo visokih domaćih i stranih zvaničnika, sugrađana, turista, kao i predstavnika domaće, evropske i svetske javnosti.

Naslov predstave-slavlja ZENITEUM :: 2022 potiče od transnacionalnog umetničkog pokreta, zenitizma, koji je ustanovio umetnik i urednik časopisa Zenit, Ljubomir Micić (1895 – 1971). U svom međunarodnom časopisu on je oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata, a odjeci njegovog rada osetili su se u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu, Milanu i Moskvi.

Predstava-slavlje ZENITEUM :: 2022 za svoje protagoniste optimalne projekcije ima matematičarku Milevu Marić Ajnštajn i matematičara Milutina Milankovića. Matematika je centralna tema scenarija ZENITEUM :: 2022. Ona se sagledava kao oruđe i jezik koji čoveku omogućava da opiše svoje duhovno ostvarenje. Na ceremoniji ćemo pevati slavu nauci i umetnosti u ime kulture!

Biografija reditelja predstave otvaranja Dragana Živadinova

Dragan Živadinov jedna je od najvažnijih figura slovenačke i regionalne umetničke scene, renomirani evropski reditelj i postgravitacioni umetnik. Rođen 1960. godine u Ilirskoj Bistrici, Dragan Živadinov je završio pozorišnu režiju na Akademiji za muziku, radio, televiziju i film u Ljubljani od 1980. do 1984. Bio je suosnivač umetničkog pokreta Neue Slowenische Kunst (1985). Tokom 80-ih je konstruisao stil retro-gardizam, osnovao retro-gardni teatar Gledališče Sester Scipion Nasice, kao i kosmokinetičku opservatoriju Red Pilot.

Početkom devedesetih, Živadinov je Red Pilot preobrazio u Noordung Cosmokinetic Cabinet i pokrenuo pedesetogodišnji pozorišni proces „Noordung 1995 – 2045” kroz formiranje stila telekozmizma. Godine 1998. postao je kandidat za kosmonauta, a 1999. godine realizovao Biomehaniku Noordung, prvu kompletnu pozorišnu produkciju u uslovima nulte gravitacije, odnosno u beztežinskom stanju. Od 2000. godine konstruisao je post-gravitacione teatralne apstrakte. Suosnivač je Kulturnog centra evropskih svemirskih tehnologija (KSEVT).

Živadinov je jedan od retkih pozorišnih umetnika na svetu koji živi i stvara avangardnu umetnost, inspirisan ruskom avangardom sa početka prošlog veka, delom Kazimira Maljeviča i suprematizmom. Takoreći, reditelj je koji brani principe umetničke avangarde 20. veka (futurizam, konstruktivizam, konceptualizam). Direktor je i osnivač Delak centra za istraživanje scenskih umetnosti (1996) koji sledi njegov jedinstveni estetski pravac.

I PREDMET JAVNOG POZIVA

Za potrebe realizacije predstave na otvorenom, u okviru ceremonije otvaranja zvanične godine titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” raspisuje javni poziv / radionicu za dvadeset umetnika / izvođača, koji će činiti ansambl ceremonije otvaranja. Svečana predstava otvaranja Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022, biće realizovana 13. januara 2022, pod nazivom ZENITEUM :: 2022.

Javni poziv raspisuje se u cilju odabira minimum 20 umetnika / izvođača za realizaciju predstave otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu Zeniteum :: 2022.

Sredstva za realizaciju ovog konkursa obezbeđena su u Finansijskom planu Fondacije, u ukupnom iznosu od 2.000.000,00 dinara neto.

II CILJ JAVNOG POZIVA

Poziv se raspisuje u cilju odabira minimum 20 umetnika / izvođača za realizaciju predstave otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu Zeniteum :: 2022.

Ceremonija otvaranja je jedan od produkciono najkompleksnijih poduhvata u godini titule, koji će biti vidljiv ne samo nacionalnom, nego i širokom evropskom i svetskom auditorijumu.

Ovaj poziv nije namenjen solističkim ulogama, već stvaranju ansambla, čija će uloga biti formatirana po uzoru na antički hor.

III PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU

Pravo učešća na konkursu imaju:

1. Fizička lica, glumci, pevači, plesači, akrobate / cirkuski umetnici, starosti od 20 do 40 godina, sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Grada Novog Sada i Zone 021 (teritorije opština Beočin, Irig i Sremski Karlovci), sa sledećim obrazovanjem i iskustvom:

 1. Profesionalni glumci. Potrebno je da imaju visoko glumačko obrazovanje ili da su studenti glume ili da su članovi reprezentativnih udruženja / asocijacija (Udruženje dramskih umetnika Vojvodine ili Udruženje dramskih umetnika Srbije).
 2. Profesionalni pevači. Poželjno je da imaju minimum srednjoškolsko muzičko obrazovanje, premda nije obavezno, da imaju horsko i scensko iskustvo, da su članovi reprezentativne ustanove kulture ili muzičkog, odnosno horskog udruženja / asocijacije (npr. neki renomirani hor, Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Srpska horska asocijacija).
 3. Profesionalni plesači. Potrebno je da imaju minimum srednjoškolsko baletsko obrazovanje (klasičan balet, savremeni ples, narodna igra) ili da su članovi relevantnih plesnih organizacija / udruženja ili da su članovi nacionalnih plesnih asocijacija.
 4. Akrobate i cirkuski umetnici. Potrebno je da imaju reference koje dokazuju njihov profesionalni status (formalna ili neformalna edukacija, kao i projekti u kojima su učestvovali).

NAPOMENE:

 1. Potrebno je da umetnici / izvođači koji nisu profesionalni pevači (a pre svega se misli na glumce i plesače) poseduju pevačke sposobnosti.
 2. Za učešće na audiciji / radionici nije potrebno pripremiti monolog, pesmu i sl.
 3. Za učešće na projektu neophodno je da izvođači / umetnici imaju dokaz o vakcinaciji protiv virusa KOVID-19 ili PCR ili antigenski test pred svaki set proba.

IV IZNOS SREDSTAVA

Sredstva za realizaciju predmetnog konkursa obezbeđena su u Finansijskom planu Fondacije u ukupnom iznosu od 2.000.000,00 dinara neto.

V DOKUMENTACIJA I NAČIN PRIJAVE

Prijava se podnosi na prijavnom formularu (Obrazac 1), koji se može preuzeti sa internet stranice Fondacije (novisad2022.rs) u delu: Javni pozivi.

Prijavni formular dostavlja se elektronski, slanjem mejla na adresu: production@ns2021.rs.

U elektronskom formatu, pored prijavnog formulara (Obrazac 1), učesnik Poziva treba da priloži i sledeće dokumente:

 1. Radna biografija
 2. Dve fotografije (srednji plan i total)
 3. Očitana lična karta, ukoliko aplikant nema prebivalište, odnosno boravište u Novom Sadu ili Zoni 021, potrebno je dostaviti potvrdu da je aplikant redovan student nekog od fakulteta u Novom Sadu;

Kompletna dokumentacija (prijavni formular – Obrazac 1 i prateća dokumenta) u jednom primerku podnosi se elektronskim putem, najkasnije do 1. 8. 2021. godine, zaključno sa 1. avgustom, do 23.59 časova.

VI KRITERIJUMI ZA SELEKCIJU UMETNIKA / IZVOĐAČA

1. GLUMAČKI IZRAZ

 • Sposobnost kandidata da ostvari osoben glumački izraz

2. GLASOVNO GOVORNE SPOSOBNOSTI KANDIDATA

 • Karakteristike govora i govornog aparata
 • Dikcija
 • Pevačke sposobnosti

3. TELESNE SPOSOBNOSTI KANDIDATA

 • Scenski pokret
 • Osećanje ritma
 • Plesne sposobnosti

VII POSTUPAK ODLUČIVANjA O JAVNOM POZIVU

Nepotpune i nerazumljive prijave i prijave koje nisu popunjene na propisanim obrascima, neće biti razmatrane.

Neblagovremene i nedopuštene prijave (prijave upućene na način koji je u suprotnosti sa elementima ovog konkursa) biće odbačene.

Komisija će razmatrati i odlučivati o prijavljenim kandidatima tokom audicije / radionice, u prisustvu svih članova komisije, a audicija će biti održana 3. i 4. avgusta 2021. godine. Tokom audicije, članovi komisije zajednički vrše pregled glumačkih, pevačkih i plesnih sposobnosti prijavljenih umetnika / izvođača, o čemu će sačiniti zapisnik sa listom odabranih kandidata, rukovodeći se kriterijumima definisanim Odlukom o raspisivanju javnog poziva.

Ukoliko epidemiološke mere ne budu dozvoljavale okupljanje više ljudi u zatvorenom prostoru, audicija / radionica će se vršiti elektronskim putem, uz pomoć digitalnih platformi za sastanke.

Komisija će izabrati minimum 20 kandidata i sačiniti rezervnu rang listu.

Zapisnik Konkursne komisije dostavlja se direktoru Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, radi donošenja konačne Odluke o odabranim kandidatima.

Odluka o izboru kandidata biće doneta najkasnije u roku od 20 dana od dana zatvaranja poziva.

Rezultati Javnog poziva biće objavljeni na zvaničnoj internet strani Fondacije (www.novisad2022.rs).

Odluka je konačna.

Dodatne informacije:

Za sva dodatna pitanja u vezi sa postupkom prijavljivanja na poziv, zainteresovani se mogu obratiti slanjem imejla na adresu: production@ns2021.rs najkasnije do 30. jula 2021. godine. Na pitanja postavljena nakon navedenog roka neće biti odgovarano.

Audicija / radionica će biti organizovana u Kulturnoj stanici Svilara, 3. i 4. avgusta 2022. godine.

Odluka se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Fondacije.

POSEBNE NAPOMENE:

Preliminarni datumi proba:

 1. 20, 21. i 22. septembar 2021. godine u Novom Sadu. Prve mizanscenske probe sa rediteljem i autorskim timom.
 2. 8, 9, 29. i 30. oktobar 2021. godine u Novom Sadu. Koreografske probe.
 3. 22, 23. i 24. novembar 2021. godine u Novom Sadu. Scenske probe sa rediteljem i autorskim timom.
 4. 10, 11, 12, 13. januar 2022. godine u Novom Sadu. Generalne probe sa rediteljem i autorskim timom.
 5. Dodatne probe će biti naknadno definisane u skladu sa procenom reditelja. Posebne pevačke probe još uvek nisu determinisane.

Datum realizacije predstave otvaranja:

 1. 13. januar 2022. godine u Novom Sadu.
 2. U slučaju loših vremenskih prilika, alternativni datumi za realizaciju predstave otvaranja su 14. i 15. januar 2022. godine.

Prijavni formular – Obrazac 1

Odluka o raspisivanju javnog poziva za odabir umetnika / izvođača – ZENITEUM :: 2022

Odluka o odabranim umetnicima / izvođačima za učešće u predstavi otvaranja Novog Sada – Evropske prestonice kulture u 2022. godini Zeniteum :: 2022.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.