Претрага
Close this search box.
фаро мрежа

Objavljeno:

26/10/2021
Konferencija Faro mreže u Svilari: Kulturno nasleđe nisu prostori, već ljudi
26/10/2021

Međunarodna konferencija „Šta nasleđe znači za nas“, prestižne Faro mreže Saveta Evrope, koja je upravo Almaški kraj uvrstila kao jedan od dobrih primera prakse čitave mreže, održana je juče u Kulturnoj stanici Svilara.

Na konferenciji među glavnim govornicima bili su predstavnici Faro mreže – Prosper Vaner iz Marseja, koji je između ostalog objasnio principe povezivanja unutar Faro mreže, kao i Ed Karol iz Kaunasa, koji je predstavio primer očuvanja njihovog kulturnog nasleđa.

Kako oba grada imaju poveznicu sa Novim Sadom upravo preko titule Evropske prestonice kulture, što je Marsej bio 2013. godine, a Kaunas će biti nosilac zajedno sa Novim Sadom 2022. godine, Vaner i Karol ističu da kulturno nasleđe nisu samo objekti, već je ključna lokalna zajednica.

„Mi smo se u Marseju vodili time da pravo kulturno nasleđe nisu prostori, već ljudi, iz brojnih razloga među kojima su migracije, učešće različitih aktera, tako da su za nas nasleđe ljudi, lokalna zajednica. Nismo imali klasičan pristup kulturnom nasleđu, već novi pristup svemu tome, zbog čega nam je Faro mreža jako dragocena jer sada ne samo da štitimo nasleđe, već govorimo i o vrednosti koje to kulturno nasleđe ima za zajednicu“, rekao je Prosper Vaner.

„Za nas kulturno nasleđe, takođe, nisu samo objekti. Objekti namenjeni za kulturu se ogledaju u identitetu koji gradi zajednica, u njihovim pričama, istoriji, okruženju i to je uvek izazov za Evropske prestonice kulture, jer ti gradovi zapravo imaju ograničeno vreme da promovišu i uopšte se bave pitanjem kulturnog nasleđa, jer ti procesi zahtevaju decenije rada“, rekao je Ed Karol. Početkom ove godine Faro mreža je upravo Almaški kraj, kao predstavnika Srbije, uvrstila kao primer dobre prakse zajedno sa Kulturnom stanicom Svilara, kada je tu održana i promocija srpskog prevoda Faro publikacije i članstva Almaškog kraja u Faro mreži Saveta Evrope.

„Ja sam bio ovde pre tri godine i video kako je prvobitno izgledalo, tako da je za mene zaista fascinantno uraditi takav posao pretvaranja nekadašnje fabrike svile u ovakav prostor kakav je danas, za tako kratko vreme. Vidi se da je ovaj prostor napravljen prema potrebama zajednice i da se sa njom razvija. Imali smo prilike da vidimo na različitim mestima da nisu svi prostori tako napravljeni, oni mogu odlično da izgledaju, ali ako nisu u skladu sa identitetom lokalne zajednice to nije dovoljno. Ovde zapravo vidimo interesantan miks između prostora, ljudi i priča“, zaključuje Vaner o Kulturnoj stanici Svilara.

„Meni se mnogo dopada ideja o ulaganju u kulturne stanice koje su zasnovane na tom lokalnom identitetu, identitetu zajednice, jer smatram da kultura dolazi od periferije ka centru, ne od centra ka periferiji, stoga mislim da su Almašani našli dobar način da se izbore sa progresivnom urbanizacijom da održe tu povezanost u lokalnoj zajednici, da zadrže ljudsku priču“, ističe Karol.

Pored njih, na konferenciji su učestvovale dve dobitnice nagrade Evropa Nostra – Slavica Vujović, za projekat „Tvrđava Bač“ 2018. godine i Elena Petrović Vasić za projekat „Gostuša“ 2016. godine, zatim Boris Mašić, osnivač Muzeja Podunavskih Švaba u Apatinu, kao i Violeta Đerković, koordinatorka mreže kulturnih stanica projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i članica udruženja „Almašani“.

Prisutnima su se putem video poziva iz Strazbura obratili i generalni sekretar Faro mreže, Francesk Pla i Jovana Poznan, takođe ispred Faro mreže. Na konferenciji su se takođe obratili i član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Siniša Jokić.

Konferenciju su zajedno organizovali Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada u saradnji sa udruženjem „Almašani“, Faro mrežom Saveta Evrope i Kulturnom stanicom Svilara.

Foto: Vladimir Veličković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.