Претрага
Close this search box.
Nada

Kultura je način života

1. SEP – 7. OKT

Pet nedelja, pet umetnosti, na kultnim i novim mestima za kulturu, u novim i obnovljenim prostorima, spajaju lokalnu i evropsku scenu i sugrađane, pretvarajući Novi Sad u građkaleidoskop.

Arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna i primenjena umetnost brojnim programima nalaze put do svih Novosađana i obeležavaju kraj leta u našem gradu. Kaleidoskop kulture do sada se izdvojio kao najveći i takođe, još jedan legatski projekat u okviru Evropske prestonice kulture.

Neka od za sada najavljenih imena i programa za Kaleidoskop kulture su Burg teatar – jedna od najcenjenijih pozornica sveta i Ars Elektronika – čuveni evropski centar za novomedijsku umetnost, dok se Katedra za scenski dizajn FTN-a udružuje na Kaleidoskopu sa Praškim kvadrijenalom, najznačajnijom svetskom manifestacijom posvećenoj scenografiji, scenskom dizajnu, arhitekturi i prostoru u scenskoj umetnosti.

U narednim mesecima nastavlja se najava programa za 2022. godinu. Celokupna programska knjiga projekta biće objavljena u oktobru ove godine.

8. OKT – 27. NOV

Preispitivanjem dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti, dolazimo do otkrivanja drugačijih, aleternativnih, marginalizovanih, manjinskih, buntovnih izraza.

Neki od glavnih programa donose inkluzivne događaje sa naglaskom na stvaralaštvo marginalizovanih grupa (Supermoćni), predstavljaju strip u novim formama (Grad stripa) i upoznaju nas sa bogatstvom alternativnih, manjinskih, avangardnih žanrova, jezika i izraza.

Da li znate da ćete sledeće godine u okviru programskog luka Druga? Evropa imati priliku da vidite izložbu jednog od retkih muzeja u Evropi koji se bavi problematikom osoba sa invaliditetom? Ovaj programski luk predstavlja kulturu drugačijeg i istražuje drugačije vrednosne identitete od onih koji dominiraju u evropskoj kulturi i umetnosti. Više od 430 umetnika iz čak 38 različitih zemalja biće deo ovog programskog luka u godini titule.

Neka od za sada najavljenih imena i programa za programski luk Druga? Evropa su Tifološki muzej iz Zagreba – jedan od retkih muzeja u Evropi koji se bavi temom pristupačnosti, bečki Kunsthistorisches Museum – jedan od najslavnijih muzeja na svetu, britanska perkusionistkinja s oštećenim sluhom Evelin Gleni – dvostruka dobitnica Gremija u oblasti klasične muzike i nagrade Polar, koju zovu i „Nobelovom nagradom za muziku”, slavni nemački konceptualni umetnik Franko Uve Lajsipen – upamćen kao jedan od pionira performansa, bodi arta i polaroid fotografije, a poznat je i po dugogodišnjoj privatnoj i poslovnoj vezi sa Marinom Abramović i holandski reditelj Majkl Helmerhorst koji će potpisati predstavu o čuvenoj strip junakinji Baneta Kerca, Ket Klo (Cat Claw).

U narednim mesecima nastavlja se najava programa za 2022. godinu. Celokupna programska knjiga projekta biće objavljena u oktobru ove godine.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.