Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/11/2022
Три новосадска уметничка фестивала номинована за најбоље у Европи
18/11/2022

Дочек, Вила и Заставе будућности три су уметничка фестивала, настала у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, која су се нашла међу седам фестивала из Србије номинованих за најбоље европске фестивале у 2022. години, у дванаестом издању Европских фестивалских награда (European Festival Awards). Гласање на њиховом сајту је у току.

Тако је Нови Сад, налик на шкотски Единбург препознатљив по уметничким фестивалима, један од ретких градова чији су фестивали, по први пут номиновани за Европске фестивалске награде, понудили нову уметничку вредност, али и нове праксе организације, реализације и одрживости таквих догађаја, сада препознате и на европском нивоу.

Захваљујући дестогодишњој Стратегији културног развоја града, првој таквој усвојеној у Србији, кроз пројекат Европска престоница културе, Нови Сад је након пандемије коронавируса успео да развије иновативне фестивале уживо, који се не истичу само по спајању различитих врста уметности, већ и по стратешком развоју публике и садржаја за најразличитије посетиоце, као и по децентрализацији културе односно откривању и активирању потенцијала различитих локација и простора широм града и у његовој околини.

Спајајући извођачку са визуелном уметношћу Дочек је на европском нивоу већ препознат као јединствена уметничка прослава две Нове године, чиме је прошле године заслужио награду за Најбољи европски тренд бренд у области културе. Фестивал Вила спојио је незабораван доживљај у природи, у срцу Националног парка Фрушка гора, и женско стваралаштво у најразличитијим облицима уметности посветивши га песникињи Милици Стојадиновић Српкињи. Заставе будућности оживеле су Дистрикт, обновљено индустријско наслеђе на обали Дунава и удахнуле му енергију младих, кроз савремено стваралаштво.

На додели Европских фестивалских награда, првим након пандемије коронавируса, Дочек је номинован у категорији Best Indoor Festival, Вила у категорији Best New Festival, док за Заставе будућности публика нема могућност гласања, јер тај је фестивал у посебној категорији, специјално оформљеној поводом 2022. године као Европске године младих, где одлуку доноси искључиво жири.

Поред ових, још четири српска фестивала поново улазе у трку у категоријама у којима су са поносом били и претходних година — Еxit у категорији Best Major Festival, Lovefest у категорији Best Medium Festival, Arsenal Fest за Best Small Festival, а No Sleep Festival у категорији Best Indoor Festival.

У својих 16 категорија, Европске фестивалске награде одају признање фестивалима и појединцима који померају границе у здрављу и безбедности, друштвеној свести и одрживости.

Дванаесто издање доделе Европских фестивалских награда биће одржано 18. јануара 2023. у De Oosterpoort, културном центру у Гронингену, у Холандији.

Фото: Владимир Величковић, Марко Пудић, Марко Ристић, Јелена Ивановић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.