Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/04/2022
„Заставе будућности” – нова енергија у Креативном дистрикту
20/04/2022

Готово 200 младих уметника и уметница из око 20 земаља, од 28. до 30. априла, донеће нову енергију у Креативни дистрикт, у Новом Саду, у оквиру програма „Заставе будућности”. На око 70 догађаја млади ће кроз музику, плес, циркус, представе, изложбе, моду и различите активације преобликовати аутентичан простор индустријског наслеђа Новог Сада и представити обновљено рухо овог места које започиње нови живот.

„Заставе будућности” се наслањају на „Школе будућности”, програмску целину за децу и младе током које су новосадске школе накратко постале сцене за представе, изложбе, мјузикле и експерименталне програме, а врхунски инострани, али домаћи, уметници и уметнице били су предавчи.

Визуелна уметност ће у „Заставама будућности” бити заступљена кроз четири несвакидашње изложбе: „Цртежи путују временом”, изложба цртежа које су стварале генерације деце дуже од пола века, изложба студентских радова „Они живе”, која осликава свакодневицу студената и студенткиња, нове савремене уметничке праксе на изложби „Разлике”, као и изложба „Отићи или остати” у првој новосадској галерији на отвореном.

„У питању су радови деце и омладине првенствено из бивше Југославије, али ту је и међународна колекција која обухвата радове из 110 земаља света. Изложба ће бити подељена по декадама, по павиљонима, и на тај начин ће посетиоци моћи да прате хронологију развоја дечијег цртежа. На крају тог пута очекује нас Павиљон будућности, као једна временска капсула где ће деца имати прилику да стварају”, рекла је директорка Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, Љубица Танкосић.

Глас младих уметника и уметница чуће се на чак четири бине, широм Креативног дистрикта, кроз најразличитије музичке жанрове – од џеза и рока, преко инди и попа, до трепа, хип-хопа и електро звука. Овом приликом наступиће Балкан соул музичар Marko Louis, млади џез састави Arthur Possing Quartet, Any Key Trio, Kijube, Hauptman, Purple is the Color, drumbooty, Àbáse, Frontline Vibers и Turbojazz, представници „новог таласа” у земљи и региону Skier and Yeti, Пеки Пеле, Фантом, Лука Рајић, KOIKOI, Sitzpinker, Xanadu, Там, Кене Бери, Нихил, Ba$ha, Спејс Нокси, Бигру и Паја Кратак, Мицка Лифа, Зои, Piqued Jacks, Монохром, Koala Voice, Немања, Порто Морто и Шајзербитерлемон, као и YusYus, Sebastian Schund, DJ Bend, Stevie Whisper, НО Филтер и Рођени и Feloneezy.

„Уз много неповерења и критике започета је прича о простору Креативног дистрикта, али онда смо, захваљујући разговорима и дискусијама, а пре свега вери, дошли до овога што Нови Сад има данас и што му остаје као легат. Поново се покрећу погони у овим просторима, али сада не индустријски, него креативни, и те погоне више ништа неће моћи да заустави. Са ветром у леђа који дају „Заставе будућности”, млади уметници пишу нову историју уметничке сцене, која гради нове темеље, на старом и вредном културном наслеђу које смо обновили, сачували и ставили у функцију културе”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Млади ће се уметнички изразити користећи језик театра, перфоманса и моде, и то на фестивалу примењеног позоришта „Уметност на длану”, фестивалу уличног плеса „Groovin’”, циркуским радионицама и перформансима „Уравнотежи се! Циркусом до балаНСа?”, током пројекта „Повезивање кроз моду”, где ће се представити млади дизајнери и дизајнерке, као и у оквиру перформанса „Écoute / Expansion” француске кореографкиње Кицу Дибоа, у великој позоришној сали пословног центра НИС у Новом Саду, који је и спонзор овог несвакидашњег програма.

„У реализацији ових програма Град пружа огромну подршку и Европској престоници културе и установама и организацијама. Желимо да заједнички трасирамо пут будућим генерацијама, пре свега младима, које ће наставити даље да развијају ресор културе у нашем граду. Желимо да буду поносни на све оно што чине и што Српска Атина може да изнедри и покаже другима, као и да увек будемо пример добре праксе када је деловање у култури у питању”, истакао је члан градског већа за културу, Далибор Рожић.

„Заставе будућности” фокусирају се и на активацију и едукацију младих кроз промоцију здравог начина живота уз помоћ ИДЕА покретног коктел бара, ДДОР chill out зоне, где ће се млади бавити темом културе и безбедности у саобраћају кроз јединствени Симулатор чеоног судара, као и кроз радионице које организује А1 Србија – „Бољи ваздух за све” и „Ја као дигитални уредник/уредница”, које ће водити двојица инфлуенсера, Алекса Тодоровић и Давид Павловић.

Улаз на све програме на „Заставама будућности” је слободан, осим на перформанс „Écoute / Expansion”. Карте за перформанс можете купити на свим Gigx Tix продајним местима, као и на њиховом сајту, а попуст од 50 одсто за две и више купљених улазница остварује се искључиво на продајном месту у Париском магазину, до 26. априла.

Подршку програму „Заставе будућности” пружили су: ИДЕА, ДДОР, А1 Србија и НИС.

Фото: Владимир Величковић, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.