Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

19/04/2022
„Zastave budućnosti” – nova energija u Kreativnom distriktu
19/04/2022

Gotovo 200 mladih umetnika i umetnica iz oko 20 zemalja, od 28. do 30. aprila, doneće novu energiju u Kreativni distrikt, u Novom Sadu, u okviru programa „Zastave budućnosti”. Na oko 70 događaja mladi će kroz muziku, ples, cirkus, predstave, izložbe, modu i različite aktivacije preoblikovati autentičan prostor industrijskog nasleđa Novog Sada i predstaviti obnovljeno ruho ovog mesta koje započinje novi život.

„Zastave budućnosti” se naslanjaju na „Škole budućnosti”, programsku celinu za decu i mlade tokom koje su novosadske škole nakratko postale scene za predstave, izložbe, mjuzikle i eksperimentalne programe, a vrhunski inostrani, ali domaći, umetnici i umetnice bili su predavči.

 

Vizuelna umetnost će u „Zastavama budućnosti” biti zastupljena kroz četiri nesvakidašnje izložbe: „Crteži putuju vremenom”, izložba crteža koje su stvarale generacije dece duže od pola veka, izložba studentskih radova „Oni žive”, koja oslikava svakodnevicu studenata i studentkinja, nove savremene umetničke prakse na izložbi „Razlike”, kao i izložba „Otići ili ostati” u prvoj novosadskoj galeriji na otvorenom.

„U pitanju su radovi dece i omladine prvenstveno iz bivše Jugoslavije, ali tu je i međunarodna kolekcija koja obuhvata radove iz 110 zemalja sveta. Izložba će biti podeljena po dekadama, po paviljonima, i na taj način će posetioci moći da prate hronologiju razvoja dečijeg crteža. Na kraju tog puta očekuje nas Paviljon budućnosti, kao jedna vremenska kapsula gde će deca imati priliku da stvaraju”, rekla je direktorka Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, Ljubica Tankosić.

Glas mladih umetnika i umetnica čuće se na čak četiri bine, širom Kreativnog distrikta, kroz najrazličitije muzičke žanrove – od džeza i roka, preko indi i popa, do trepa, hip-hopa i elektro zvuka. Ovom prilikom nastupiće Balkan soul muzičar Marko Louis, mladi džez sastavi Arthur Possing Quartet, Any Key Trio, Kijube, Hauptman, Purple is the Color, drumbooty, Àbáse, Frontline Vibers i Turbojazz, predstavnici „novog talasa” u zemlji i regionu Skier and Yeti, Peki Pele, Fantom, Luka Rajić, KOIKOI, Sitzpinker, Xanadu, Tam, Kene Beri, Nihil, Ba$ha, Spejs Noksi, Bigru i Paja Kratak, Micka Lifa, Zoi, Piqued Jacks, Monohrom, Koala Voice, Nemanja, Porto Morto i Šajzerbiterlemon, kao i YusYus, Sebastian Schund, DJ Bend, Stevie Whisper, NO Filter i Rođeni i Feloneezy.

„Uz mnogo nepoverenja i kritike započeta je priča o prostoru Kreativnog distrikta, ali onda smo, zahvaljujući razgovorima i diskusijama, a pre svega veri, došli do ovoga što Novi Sad ima danas i što mu ostaje kao legat. Ponovo se pokreću pogoni u ovim prostorima, ali sada ne industrijski, nego kreativni, i te pogone više ništa neće moći da zaustavi. Sa vetrom u leđa koji daju „Zastave budućnosti”, mladi umetnici pišu novu istoriju umetničke scene, koja gradi nove temelje, na starom i vrednom kulturnom nasleđu koje smo obnovili, sačuvali i stavili u funkciju kulture”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Mladi će se umetnički izraziti koristeći jezik teatra, perfomansa i mode, i to na festivalu primenjenog pozorišta „Umetnost na dlanu”, festivalu uličnog plesa „Groovin’”, cirkuskim radionicama i performansima „Uravnoteži se! Cirkusom do balaNSa?”, tokom projekta „Povezivanje kroz modu”, gde će se predstaviti mladi dizajneri i dizajnerke, kao i u okviru performansa „Écoute / Expansion” francuske koreografkinje Kicu Diboa, u velikoj pozorišnoj sali poslovnog centra NIS u Novom Sadu, koji je i sponzor ovog nesvakidašnjeg programa.

„U realizaciji ovih programa Grad pruža ogromnu podršku i Evropskoj prestonici kulture i ustanovama i organizacijama. Želimo da zajednički trasiramo put budućim generacijama, pre svega mladima, koje će nastaviti dalje da razvijaju resor kulture u našem gradu. Želimo da budu ponosni na sve ono što čine i što Srpska Atina može da iznedri i pokaže drugima, kao i da uvek budemo primer dobre prakse kada je delovanje u kulturi u pitanju”, istakao je član gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

„Zastave budućnosti” fokusiraju se i na aktivaciju i edukaciju mladih kroz promociju zdravog načina života uz pomoć IDEA pokretnog koktel bara, DDOR chill out zone, gde će se mladi baviti temom kulture i bezbednosti u saobraćaju kroz jedinstveni Simulator čeonog sudara, kao i kroz radionice koje organizuje A1 Srbija – „Bolji vazduh za sve” i „Ja kao digitalni urednik/urednica”, koje će voditi dvojica influensera, Aleksa Todorović i David Pavlović.

Ulaz na sve programe na „Zastavama budućnosti” je slobodan, osim na performans „Écoute / Expansion”. Karte za performans možete kupiti na svim Gigs Tix prodajnim mestima, kao i na njihovom sajtu, a popust od 50 odsto za dve i više kupljenih ulaznica ostvaruje se isključivo na prodajnom mestu u Pariskom magazinu, do 26. aprila.

Podršku programu „Zastave budućnosti” pružili su: IDEA, DDOR, A1 Srbija i NIS.

Foto: Vladimir Veličković, Promo

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.