Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
НАДА

Култура је начин живота

1. СЕП – 7. ОКТ

Пет недеља, пет уметности, на култним и новим местима за културу, у новим и обновљеним просторима, спајају локалну и европску сцену и суграђане, претварајући Нови Сад у град-калеидоскоп.

Архитектура, књижевност, извођачка, визуелна и примењена уметност бројним програмима налазе пут до свих Новосађана и обележавају крај лета у нашем граду. Калеидоскоп културе до сада се издвојио као највећи и такође, још један легатски пројекат у оквиру Европске престонице културе.

Нека од за сада најављених имена и програма за Калеидоскоп културе су Бург театар – једна од најцењенијих позорница света и Арс Електроника – чувени европски центар за новомедијску уметност, док се Катедра за сценски дизајн ФТН-а удружује на Калеидоскопу са Прашким квадријеналом, најзначајнијом светском манифестацијом посвећеној сценографији, сценском дизајну, архитектури и простору у сценској уметности.

У наредним месецима наставља се најава програма за 2022. годину. Целокупна програмска књига пројекта биће објављена у октобру ове године.

8. ОКТ – 27. НОВ

Преиспитивањем доминантних вредности у европској култури и уметности, долазимо до откривања другачијих, алетернативних, маргинализованих, мањинских, бунтовних израза.

Неки од главних програма доносе инклузивне догађаје са нагласком на стваралаштво маргинализованих група (Супермоћни), представљају стрип у новим формама (Град стрипа) и упознају нас са богатством алтернативних, мањинских, авангардних жанрова, језика и израза.

Да ли знате да ћете следеће године у оквиру програмског лука Друга? Европа имати прилику да видите изложбу једног од ретких музеја у Европи који се бави проблематиком особа са инвалидитетом? Овај програмски лук представља културу другачијег и истражује другачије вредносне идентитете од оних који доминирају у европској култури и уметности. Више од 430 уметника из чак 38 различитих земаља биће део овог програмског лука у години титуле.

Нека од за сада најављених имена и програма за програмски лук Друга? Европа су Тифолошки музеј из Загреба – један од ретких музеја у Европи који се бави темом приступачности, бечки Kunsthistorisches Museum – један од најславнијих музеја на свету, британска перкусионисткиња с оштећеним слухом Евелин Глени – двострука добитница Гремија у области класичне музике и награде Полар, коју зову и „Нобеловом наградом за музику”, славни немачки концептуални уметник Франко Уве Лајсипен – упамћен као један од пионира перформанса, боди арта и полароид фотографије, а познат је и по дугогодишњој приватној и пословној вези са Марином Абрамовић и холандски редитељ Мајкл Хелмерхорст који ће потписати представу о чувеној стрип јунакињи Банета Керца, Кет Кло (Cat Claw).

У наредним месецима наставља се најава програма за 2022. годину. Целокупна програмска књига пројекта биће објављена у октобру ове године.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.