Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

14/12/2021
Нови Сад на тачно месец дана до титуле Европске престонице културе
14/12/2021

Тачно месец дана остало је до свечаног отварања Европске престонице културе у Новом Саду, које је најављено за 13. јануар 2022. године. То је симболично означио градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, на бројачу испред Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, на Тргу слободе, који свакодневно приказује колико је остало до датума када ће град понети једну од најпрестижнијих европских титула.

„Ближи се отварање новог поглавља у књизи о Новом Саду које ће снажно допринети развоју и оставити неизбрисив печат на граду, нашој држави и региону. У пројекат ЕПК су укључени људи из Новог Сада, Србије, Европе и света и спремају нешто што заиста до сада није виђено, не само на овим просторима, него и много шире. Можда су друге ЕПК имале више новца, али креативности и смелости сигурно нису, а то је потврђено и са две европске награде које смо добили претходних недеља. Представом на Варадинском мосту и Тесла светлосном галеријом, 31. децембра, у подграђу Петроварадинске тврђаве, биће представљен наратив који нас повезује са највећим научницима човечанства. Позивам Новосађане да тога дана у 21.00 час заједно пређемо Варадински мост и будемо део те фантастичне приче“, рекао је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

vučević daje izjavu

Бројач који је постављен у октобру, на тачно 100 дана до године титуле, и који је у претходном периоду већ окупио најразличитије домаће и европске уметнике, представнике организација и институција, симболично је приказао управо ту спону коју је пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“ успео да направи између институционалне и ванинституционалне сцене, грађана, али и доносиоца одлука, уз слоган „За нове мостове“. Управо за то повезивање различитих чиниоца културне сцене стигле су и похвале од Европске комисије, након последњег контролног извештаја, после ког је Нови Сад добио награду „Мелина Меркури“.

odbrojavanje do godine titule evropske prestonice kulture

„Искуство је показало да је за очување успешних легата пројекта ЕПК изузетно важна заинтересованост и подршка доносиоца одлука. За њихов даљи развој још је важније њихово суштинско разумевање. Укључивши се од кандидатуре до добијања титуле, али и последње две престижне европске награде у области културе, градоначелник Новог Сада и члан Градског већа за културу  гарант су да ће култура остати један од стожера развоја града и после године титуле“, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

nemanja milenković daje izjavu

У години титуле Европске престонице културе Нови Сад ће окупити око 4000 европских, регионалних и домаћих уметника, на више од 1500 културних догађаја, а детаље читавог програмског концепта, подељеног на осам програмских лукова, који ће се хронолошки реализовати током 2022. године, Миленковић је представио градоначелнику Милошу Вучевићу, као и члану Градског већа за културу Далибору Рожићу и заменику градоначелника Милану Ђурићу.

sastanak gradskih faca

Јединствена уметничка прослава у Европи, Дочек, отвориће годину титуле Европске престонице културе у Новом Саду уз програм који ће први пут бити виђен на овим просторима. Дочек, најбољи европски тренд бренд у области културе, окупиће више од 400 уметника из Србије и читаве Европе, промовишући наслеђе великих имена српске науке кроз уметност, која су досегнула светске оквире – Николу Теслу, Милеву Марић Ајнштајн, Милутина Миланковића.

Новосађани ће 31. децембра симболично осветлити свој град програмом инспирисаним ликом и делом великог научника – Николом Теслом. Код моста Дуга, биће премијерно изведен део представе „Тесла, изуметник“ у режији Небојше Брадића, у изведби Српског народног позоришта, која укључује и публику, формирајући поворку преко моста све до Подграђа Петроварадинске тврђаве, где ће бити мултимедијална Теслина светлосна галерија. Партнер Теслине светлосне галерије је компанија НИС.

Свечано отварање Европске престонице културе, прослава „Зенитеум :: 2022“, словеначког авангардног редитеља Драгана Живадинова, заказана за 13. јануар, за главне протагонисте такође ће имати велика имена српске науке – математичаре Милеву Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића. Поставка свечаног отварања, на једном од главних градских булевара, код Бановине,  архитектонско-мултимедијални подухват је који у Србији до сада није рађен.

novi sad, slika katedrale odozgo

Програми у оквиру Дочека планирани су и 12. као и 14. и 15. јануара, а детаљне информације, локације и сатницу, као и програм за 2022. годину, можете пронаћи на нашем сајту.

 

Фото: М.Пудић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.