Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

14/12/2021
Novi Sad na tačno mesec dana do titule Evropske prestonice kulture
14/12/2021

Tačno mesec dana ostalo je do svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, koje je najavljeno za 13. januar 2022. godine. To je simbolično označio gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, na brojaču ispred Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, na Trgu slobode, koji svakodnevno prikazuje koliko je ostalo do datuma kada će grad poneti jednu od najprestižnijih evropskih titula.

„Bliži se otvaranje novog poglavlja u knjizi o Novom Sadu koje će snažno doprineti razvoju i ostaviti neizbrisiv pečat na gradu, našoj državi i regionu. U projekat EPK su uključeni ljudi iz Novog Sada, Srbije, Evrope i sveta i spremaju nešto što zaista do sada nije viđeno, ne samo na ovim prostorima, nego i mnogo šire. Možda su druge EPK imale više novca, ali kreativnosti i smelosti sigurno nisu, a to je potvrđeno i sa dve evropske nagrade koje smo dobili prethodnih nedelja. Predstavom na Varadinskom mostu i Tesla svetlosnom galerijom, 31. decembra, u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, biće predstavljen narativ koji nas povezuje sa najvećim naučnicima čovečanstva. Pozivam Novosađane da toga dana u 21.00 čas zajedno pređemo Varadinski most i budemo deo te fantastične priče“, rekao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

miloš vučević, gradonačelnik, daje izjavu za medije

Brojač koji je postavljen u oktobru, na tačno 100 dana do godine titule, i koji je u prethodnom periodu već okupio najrazličitije domaće i evropske umetnike, predstavnike organizacija i institucija, simbolično je prikazao upravo tu sponu koju je projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ uspeo da napravi između institucionalne i vaninstitucionalne scene, građana, ali i donosioca odluka, uz slogan „Za nove mostove“. Upravo za to povezivanje različitih činioca kulturne scene stigle su i pohvale od Evropske komisije, nakon poslednjeg kontrolnog izveštaja, posle kog je Novi Sad dobio nagradu „Melina Merkuri“.

odbrojavanje do godine titule evropske prestonice kulture

„Iskustvo je pokazalo da je za očuvanje uspešnih legata projekta EPK izuzetno važna zainteresovanost i podrška donosioca odluka. Za njihov dalji razvoj još je važnije njihovo suštinsko razumevanje. Uključivši se od kandidature do dobijanja titule, ali i poslednje dve prestižne evropske nagrade u oblasti kulture, gradonačelnik Novog Sada i član Gradskog veća za kulturu  garant su da će kultura ostati jedan od stožera razvoja grada i posle godine titule“, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković.

direktor fondacije EPK, daje izjavu za medije

U godini titule Evropske prestonice kulture Novi Sad će okupiti oko 4000 evropskih, regionalnih i domaćih umetnika, na više od 1500 kulturnih događaja, a detalje čitavog programskog koncepta, podeljenog na osam programskih lukova, koji će se hronološki realizovati tokom 2022. godine, Milenković je predstavio gradonačelniku Milošu Vučeviću, kao i članu Gradskog veća za kulturu Daliboru Rožiću i zameniku gradonačelnika Milanu Đuriću.

direktor predstavlja zvanicama koncept Dočeka

Jedinstvena umetnička proslava u Evropi, Doček, otvoriće godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu uz program koji će prvi put biti viđen na ovim prostorima. Doček, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, okupiće više od 400 umetnika iz Srbije i čitave Evrope, promovišući nasleđe velikih imena srpske nauke kroz umetnost, koja su dosegnula svetske okvire – Nikolu Teslu, Milevu Marić Ajnštajn, Milutina Milankovića.

Novosađani će 31. decembra simbolično osvetliti svoj grad programom inspirisanim likom i delom velikog naučnika – Nikolom Teslom. Kod mosta Duga, biće premijerno izveden deo predstave „Tesla, izumetnik“ u režiji Nebojše Bradića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta, koja uključuje i publiku, formirajući povorku preko mosta sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde će biti multimedijalna Teslina svetlosna galerija. Partner Tesline svetlosne galerije je kompanija NIS.

Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, proslava „Zeniteum :: 2022“, slovenačkog avangardnog reditelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. januar, za glavne protagoniste takođe će imati velika imena srpske nauke – matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Postavka svečanog otvaranja, na jednom od glavnih gradskih bulevara, kod Banovine,  arhitektonsko-multimedijalni poduhvat je koji u Srbiji do sada nije rađen.

Programi u okviru Dočeka planirani su i 12. kao i 14. i 15. januara, a detaljne informacije, lokacije i satnicu, kao i program za 2022. godinu, možete pronaći na našem sajtu.

 

Foto: M. Pudić

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.