Претрага
Close this search box.
ново читање бајки

Objavljeno:

27/10/2021
„Novo čitanje bajki“ – razotkrivanje skrivenih stereotipa i predrasuda u bajkama
27/10/2021

„Opšti je utisak da se poznajemo mnogo duže, jer smo na radionicama jako brzo razvili važan odnos povjerenja. Bilo je intenzivno, zabavno, kreativno i sasvim smo sigurno mnogo naučili jedni od drugih“ – ovako književnica Lamija Begagić, opisuje radionice kreativnog čitanja i pisanja „Novo čitanje bajki“ koje je održala, zajedno sa piscem Bojanom Krivokapićem, od 18. do 22. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada i Digitalnom omladinskom centru pri Gradskoj biblioteci.

„Cijeli je proces, nakon upoznavanja sa grupom djece koju su činili dječaci i djevojčice uzrasta od 9 do 12 godina, tekao tako da smo razgovarali o svakodnevnim situacijama nastojeći u njima detektovati rodne stereotipe i društvena očekivanja koja se stavljaju pred djevojčice, ali i dječake. Kasnije bismo, te situacije pokušavali dekonstruisati na način da bismo obrnuli uloge, stavljali naše junakinje i junake u nove uloge i gledali kako se tamo snalaze. Ideja cijelog procesa bila je prepoznati mjesta koja su „problematična” i „popraviti” ih“, rekla je Lamija.

Kroz radionice, zadatak Bojana i Lamije bio da deci skrenu pažnju na sve vrste rodnih, klasnih, rasnih stereotipa i predrasuda, kao i elemente nasilja, te, kroz zajednički rad i raspisivanje novih tekstova, doći do bajki koje će biti rodno korektne, inkluzivne, pravične, duhovite, razumljive i prijemčive uzrastu.

Deca su se u ovom kreativnom procesu prirodno snalazila i kretala, pokazujući koliko su slobodni, otvoreni i kako lako prepoznaju društvene podvale, što im je bilo, kako Lamija navodi, izuzetno ohrabrujuće.

„Njima pozicije princeza i prinčeva, gdje su oni smješteni u okvirima rodnih očekivanja, nisu prirodne i zadate i zato su ih lako uspjevali prepoznati i zamijeniti inkluzivnijim okvirima“, navodi književnica i dodaje:

„Rezultat cijelog procesa nisu samo sadržajna i produktivna čeitiri dana i razmjena kreativnih energija, već i razvijanje platforme za daljnju saradnju. Metodologija do koje smo došli na radionici, mogla bi se primjenjivati u radu s djecom, od vrtićkog do adolescentskog uzrasta, a kombinacija dramske igre, debatnih razgovora uz ohrabrivanje kritičkog mišljenja i kreativnog pisanja mogli bi u perspektivi doprinjeti rodno uključivom obrazovanju i čitanju književnosti“.

Lamija Begagić piše za decu i odrasle, te je tako i urednica dečijih listova Kolibrić, Palčić i 5Plus. Uređivala je književni veb-magazin Omnibus i Književni žurnal. Na takmičenju „Ekran priče_02” koju organizuje zagrebačka „Naklada MD” i „Iskon internet”, za priču Dvadeset i sedam osvojila je prvu nagradu, među 1.209 kandidata. Priča „Jednom ću naučiti plesti” našla se u zborniku Poqueerene priče.

Bojan Krivokapić objavio je knjigu kratke proze „Trči Lilit”, zapinju demoni, zbirku gemisčt-poezije Žoharov let, roman Proleće se na put sprema i zbirku pesama Gnezdo dečaka. Dobitnik je nagrada za prozu: Ulaznica (Zrenjanin, 2011), Đura Đukanov (Kikinda, 2012) i Edo Budiša (Pazin, 2014), kao i nagrade Mak Dizdar za zbirku poezije (Stolac, 2013). Za roman „Proleće se na put sprema” godine 2018. dobija Nagradu Mirko Kovač za najbolje delo mladog autora u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Krajnji rezultat ovih radionica biće produkcija dve nove predstave za decu, kroz kritičku obradu tradicionalnih bajki. Predstave će imati premijeru u maju 2022. u okviru programskog luka „Budućnost Evrope“, čiji je cilj podsticanje i uključivanje dece i mladih u stvaranje bolje budućnosti Evrope, kroz kulturu i umetnost. Upravo oni, kao osnova za bolju budućnost Evrope, podstiču se na kritičko promišljanje, ali i na aktivno učešće u društvenim pitanjima. Ovaj programski luk dovešće u Evropsku prestonicu kulture mnogobrojne umetnike iz 21 zemlje, i spremiće za vas više od 400 zanimljivih događaja.

Projekat se realizuje kao koprodukcija Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Kulturnog centra Rumenka, pozorišne grupe „Mišolovka“ i trupe „Drž’ ne daj“ i Asocijacije Kulturanova.

 

Foto: Marko Pudić

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.