Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
недеља архитектуре

Објављено:

06/09/2021
Нове праксе архитектуре у оквиру Калеидоскопа културе
06/09/2021

Након четвородневног отварања у Креативном дистрикту, четврти Калеидоскоп културе у Новом Саду, током прве недеље фокус ставља на архитектуру кроз изложбе, трибине, радионице и друге садржаје, све до 10. септембра.

Калеидоскоп културе, као целогодишњи пројекат, поред спајања домаће и европске уметничке сцене, приказујући тако културу заједништва, темељи се и на идеји реализације програма широм града, на култним локацијама, али и новим и обновљеним просторима, због чега је архитектура једна од кључних уметности.

На простору Креативног дистрикта, у Културној станици Лиман, која је и сама представљена као добар пример савремене архитектуре у Војводини на бијеналу у Љубљани, представиће се око 100 жена архитектица у оквиру изложбе „Вишеслојност“ која почиње данас, 6. септембра у 19 часова и траје до четвртка, 9. септембра, у организацији Женског архитектонског друштва (ЖАД) и Архитектона.

Главни програм изложбе посвећен је остварењима чланица у архитектури, дизајну ентеријера, урбанизму, заштити и комуникацији, док тематски програм изложбе илуструје вишеслојност деловања жена архитеката у другим креативним дисциплинама – графички дизајн, илустрација, дизајн текстила, индустријски дизајн, модни дизајн, костим, сценографија, шминка, гастрономија, ИТ, менаџмент у култури, и многе друге.

Поред изложбе, биће организоване и две трибине, 7. и 8. септембра на тему „Вишеслојност – архитектура сцене (искуства фестивала)“ и „Вишеслојност – архитектура и изложбе“.

Нова места на Калеидоскопу културе – јединствена слика различитости Новог Сада

Већ четири године уназад Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ у оквиру пројекта „Нова места“ велике напоре улаже у реконструкцију уређења малих јавних комшијских простора у сарадњи са локалним заједницама и стручњацима из Друштва архитеката Новог Сада, са циљем да се баш током Калеидоскопа културе културни садржаји додатно прошире у све делове града.

Баш зато је током јула отворено 10 нових места, а крајем августа, након завршеног конкурса, одређене су две нове локације за реализацију пројекта стручних лица: видиковац изнад тунела у наставку Моста слободе и површина на Булевару патријарха Павла, које је од бројних пристиглих пријава одабрао стручни жири.

Управо на пет нових места, од укупно 36 колико их постоји у Новом Саду и његовој околини, биће реализоване радионице „Станице од/до земље” архитектице Драгане Којичић, надалеко познате по њеним достигнућима у земљаној архитектури, која је организовала и Прву балканску конференцију о земљаној архитектури и тако у Тител довела чувене светске предаваче из 11 земаља и госте из 32 земље.

Баш у оквиру радионица „Станице од/до земље” култура стиже до најразличитијих делова Новог Сада и његове околине, па ће оне бити реализоване 6. и 7. септембра на новим местима у Ковиљу, Степановићеву, Лединцима, на Детелинари и Новом насељу.

Српска Атина у плесним корацима

Недеља архитектуре доноси и премијеру краткометражног филма „Нови Сад кроз плес“ 8. септембра у Културној станици Лиман, новосадске кореографкиње Александре Чавић. Тај пројекат, који је један од 30 одабраних пројеката локалних уметника на конкурсу за овогодишњи Калеидоскоп културе, промовише културну баштину Новог Сада и савремени плес, приказујући бројне локације у граду на потпуно нови начин – кроз плесни покрет.

Програм, сатнице и локације у оквиру недеље архитектуре можете пронаћи на званичном сајту Калеидоскопа културе.

Након недеље архитектуре, од 11. до 17. септембра биће реализована недеља извођачке уметности коју ће отворити традиционални Корзо. Трећа недеља резервисана је за књижевности од 18. до 23. септембра, док недеља визуелне уметности траје од 24. до 30. септембра, да би последњу недељу обележила примењена уметност од 1. до 8. октобра.

Све информације о учесницима, програму, сатници и локацијама можете пронаћи на званичном сајту Калеидоскопа културе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.